Transformasi Nelayan Mampu Tingkatkan Ekonomi Nelayan

Friday, May 8, 2009 ·

Ahli-ahli Persatuan Nelayan Kawasan (PNK) Beluran perlu keluar dari kepompong lama, daripada nelayan tradisonal kepada nelayan yang berdaya maju tanpa bergantung kepada bantuan kerajaan selama-lamanya.


Transformasi ini mampu meningkatkan sosio-ekonomi ahli nelayan itu sendiri. Apa yang penting keinginan para nelayan itu sendiri untuk maju, berani menyahut cabaran yang disarankan oleh kerajaan. Kerajaan melalui LKIM telah menyediakan berbagai bentuk insentif dan dana khusus untuk nelayan bergerak maju selari dengan kehendak masa kini.

Menjelang tahun 2048, populasi ikan di dasar laut akan berkurang akibat sifat rakus setengah pihak yang tidak bertanggungjawab, untuk mengaut keuntungan dengan cara pintas. Aktiviti ini menimbulkan kerisauan kita. Untuk mengatasi masalah ini, para nelayan tradisional harus menyiapkan diri dengan kaedah menternak ikan dalam sangkar.

0 comments:

About this blog

Wawasan dua puluh dua puluh,Satu pandangan jauh,Bukan impian malah kenyataan,Bersama kita jayakan...Berkibar terus oh benderaku,Kau kan kujunjung sepanjang waktu,Harumlah nama negara yang tercinta,Padamu tempat taat dan setia...Mari kita sambut seruan,Hadapi segala cubaan,Bangun bangsaku,Kita bersatu,Bersama mara hadapan.

Followers

Perlukah persempadanan baru kawasan Pilihanraya P.183 Beluran

Apakah lagi cadangan anda untuk memajukan Beluran

Perlukah Beluran mempunyai perkhidmatan Bank tetap?

Indiana Institute of Technology,IN USA

Indiana Institute of Technology,IN USA
Graduation Day December 1998

Gambar-Gambar Terpilih

Gambar-Gambar Terpilih