Penternak Berjaya

Sunday, April 6, 2008 · 0 comments

Sabtu lepas saya berkesempatan mengunjungi ladang kambing milik En. Munawar Abd Majed yang terletak di pekan Menggatal. Walaupun baru berusia sekitar 30an beliau merupakan seorang usahawan yang berjaya dan mempunyai beberapa rangkaian perniagaan.....

Pada perjumpaan tersebut, beliau menceritakan bagaimana beliau terlibat secara serious dalam penternakan kambing fedlot ini. Dengan hanya memiliki lebih kurang 30 ekor kambing, beliau menternak ternakan tersebut secara suka-suka sahaja dan ternakan tersebut dibiarkan berkeliaran bebas di sekitar ladang ayam beliau.

Atas keprihatian dan nasihat sdra Harun Abbas, Pegawai JPHPT Sabah....Jabatan telah memberi beliau kambing sebanyak 200 ekor. Atas kegigihan dan kesungguhan beliau kini memiliki lebih 1,000 kambing. Di kandang beliau, kita boleh melihat bermacam spesis kambing seperti Bore, Jamnapari, Feral, Sennin, Bebiri dan......rusa pun ada.

Kesempatan bersama beliau merupakan satu pengalaman yang amat menyeronokkan.....Saya mendoakan agar Sdra Munawar terus berjaya dalam kerjaya beliau terutamanya dalam penternakan kambing fedlot ini...PERTANIAN ITU SATU PERNIAGAAN.

About this blog

Wawasan dua puluh dua puluh,Satu pandangan jauh,Bukan impian malah kenyataan,Bersama kita jayakan...Berkibar terus oh benderaku,Kau kan kujunjung sepanjang waktu,Harumlah nama negara yang tercinta,Padamu tempat taat dan setia...Mari kita sambut seruan,Hadapi segala cubaan,Bangun bangsaku,Kita bersatu,Bersama mara hadapan.

Followers

Perlukah persempadanan baru kawasan Pilihanraya P.183 Beluran

Apakah lagi cadangan anda untuk memajukan Beluran

Perlukah Beluran mempunyai perkhidmatan Bank tetap?

Indiana Institute of Technology,IN USA

Indiana Institute of Technology,IN USA
Graduation Day December 1998

Gambar-Gambar Terpilih

Gambar-Gambar Terpilih