Aktiviti Anjuran Badan Dakwah Beluran

Thursday, April 3, 2008 · 0 comments

Sejak dilantik sebagai Timbalan Pengerusi Badan Dakwah Beluran, saya telah merencanakan beberapa acara keagamaan, seperti majlis berbuka puasa dan sholat sunat terawih di beberapa buah masjid/surau di kariah Labuk/Sugut, Beluran ( ada di antara distinasi yang dituju, terpaksa menggunakan bot laju...bayangkan bila balik ke Beluran, terpaksa meredah lautan yang bergelora dalam keadaan gelap gelita ). Disamping majlis berbuka puasa dan sholat sunat terawih, Badan Dakwah Beluran juga telah menghulurkan bantuan seadanya kepada fakir miskin, ibu tunggal, saudara baru dan juga anak-anak yatim. Di sepanjang bulan Ramadhan Al Mubarak juga, Badan Dakwah Beluran ada menjemput penceramah dari Kuala Lumpur, untuk memberikan ceramah agama kepada para muslimin dan muslimat di daerah Beluran.
Acara Qurban juga tidak ketinggalan dalam taqwim Badan Dakwah. Walaupun dalam keadaan hujan lebat, namun acara Qurban tetap dilaksanakan. Seramai lebih kurang 200 keluarga telah menerima agihan daging qurban. Ini membuktikan betapa komitednya Badan Dakwah Beluran dalam menegakkan syiar islamiah di daerah Beluran.
Beberapa siri ceramah keagamaan dan penganjuran seminar telah diadakan. Antaranya Kefahaman Islam Hadhari, Pengurusan Jenazah dan banyak lagi.....Badan Dakwah Beluran juga telah berjaya mengangkat martabat daerah Beluran, apabila buat pertama kalinya kumpulan nasyid El New Sahara muncul juara dalam Pertandingan Nasyid Peringkat Daerah Sandakan.


Menghadiri Majlis Hari Jadi YAB Datuk Ketua Menteri

· 0 comments

Tahniah diucapkan kepada YAB Datuk Seri Panglima Musa Haji Aman dengn ucapan Selamat Menyambut Ulang Tahun Kelahiran ke-57. Semoga YAB Datuk dipanjangkan umur dan diberikan kesihatan oleh Allah SWT agar dapat terus memimpin negeri Sabah.

Malam Manifestasi Kesenian dan Kebudayaan Islam Beluran pada 24 Ogos 2007

· 0 comments

Menyedari kefahaman musikal berunsurkan Islam kurang popular dikalangan masyarakat kita, saya melalui Badan Dakwah Islam Beluran telah menganjurkan Malam Manifestasi Kesenian dan Kebudayaan Islam Beluran. Saya tidak menduga sambutan yang diberikan oleh masyarakat Beluran sangat memberangsangkan, kehadiran pada malam tersebut dianggarkan sekitar 4,000 orang penonton.

Acara pada malam tersebut telah disempurnakan oleh YB Datuk Masidi Manjun. Beberapa acara telah diadakan seperti persembahan gambus dari Persatuan Brunei Sabah, persembahan nasyid, kompang, marhaban, pembacaan puisi dan persembahan nyanyian secara solo oleh Sdra Nazri (X Kumpulan Raihan). Penganjur juga menyediakan cabutan tiket bertuah secara percuma..Hadiah pertama...tiket kapal terbang Sandakan/Kuala Lumpur/Sandakan.

Badan Dakwah Islam Beluran merakamkan jutaan terima kasih kepada YB Datuk Masidi Manjun kerana sudi merasmikan program ini. Sekalung budi juga kami panjangkan kepada Ybhg. Datuk Ag Sahak, Pengarah Jabatan Haiwan dan Perusahaan Ternak Sabah, diatas kesudian Ybhg Datuk membenarkan Kumpulan H5N1 dan Kumpulan Gambus untuk turut serta menyerikan acara pada malam tersebut.

About this blog

Wawasan dua puluh dua puluh,Satu pandangan jauh,Bukan impian malah kenyataan,Bersama kita jayakan...Berkibar terus oh benderaku,Kau kan kujunjung sepanjang waktu,Harumlah nama negara yang tercinta,Padamu tempat taat dan setia...Mari kita sambut seruan,Hadapi segala cubaan,Bangun bangsaku,Kita bersatu,Bersama mara hadapan.

Followers

Perlukah persempadanan baru kawasan Pilihanraya P.183 Beluran

Apakah lagi cadangan anda untuk memajukan Beluran

Perlukah Beluran mempunyai perkhidmatan Bank tetap?

Indiana Institute of Technology,IN USA

Indiana Institute of Technology,IN USA
Graduation Day December 1998

Gambar-Gambar Terpilih

Gambar-Gambar Terpilih