Mumbai, India

Wednesday, July 16, 2008 ·


Pada 11 Julai 2008 yang lalu, saya berkesempatan berkunjung ke negara India mengikuti rombongan YB Datuk Menteri Pertanian dan Industri Makanan Sabah. Semasa berada disana, saya bersama rombongan berpeluang bertemu tokoh korporat yang terkenal di India, En. Irfan Allana, Pengerusi Allanasons Ltd.

Allana Group ditubuhkan sejak 1865. Dalam rangka lawatan tersebut, kami telah dibawa ke ibu pejabat Allanasons Ltd, yang terletak di 113/115, M.G. Road, Fort, Mumbai, India. Dalam kunjungan tersebut, rombongan kami telah diberikan penerangan terperinci mengenai aktiviti perniagaan Allana.

Pada keesokan harinya, kami telah dibawa melawat kilang mereka "Frigorifico Allana Limited Abattior", yang terletak di Aurangabad. Untuk sampai ke distinasi yang dituju, kami menggunakan pesawat. Perjalanan mengambil masa selama 45 minit. Semasa berada disana, kami berkesempatan melihat bagaimana proses penyembelihan dijalankan, skinning, deboning dan sebagainya dijalankan. Pandangan negitif yang didengar selama ini terhakis apabila kami sendiri melihat bagaimana tahap kebersihan diutamakan bermula daripada pemilihan ternakan sehinggalah proses pemunggahan ketulan daging yang telah dibungkus dimasukkan ke dalam kontena untuk dieksport ke luar negara. Tahap kebersihan begitu tinggi sekali.

Pengajaran yang saya perolehi daripada lawatan tersebut, tiada kejayaan yang diperolehi dalam sekelip mata. Ianya memerlukan pengorbanan, kesabaran dan komitment yang tinggi. Allana mencapai tahap yang dikecapinya pada hari ini, mengambil masa selama 6 generasi. Sifat rendah diri yang dimiliki oleh beliau sendiri (Irfan Allana) membuatkan kami rasa cukup selesa dan senang sekali atas layanan yang diberikan selama kami berada disana. Pihak kedutaan Malaysia juga banyak menghulurkan bantuan semasa kami berada di Mumbai.

Dalam kesibukan kami memenuhi acara rasmi yang telah dijadualkan, kami juga berkesempatan meninjau persekitaran bandaraya Mumbai. Kesesakan lalulintasnya, kepadatan penduduk, taraf ekonomi penduduk India, kos sara hidup (harga hartanah di persisiran laut mencecah USD2,000 per sg ft dan sebagainya), membuatkan saya merasa amat bersyukur menjadi warga Malaysia.

0 comments:

About this blog

Wawasan dua puluh dua puluh,Satu pandangan jauh,Bukan impian malah kenyataan,Bersama kita jayakan...Berkibar terus oh benderaku,Kau kan kujunjung sepanjang waktu,Harumlah nama negara yang tercinta,Padamu tempat taat dan setia...Mari kita sambut seruan,Hadapi segala cubaan,Bangun bangsaku,Kita bersatu,Bersama mara hadapan.

Followers

Perlukah persempadanan baru kawasan Pilihanraya P.183 Beluran

Apakah lagi cadangan anda untuk memajukan Beluran

Perlukah Beluran mempunyai perkhidmatan Bank tetap?

Indiana Institute of Technology,IN USA

Indiana Institute of Technology,IN USA
Graduation Day December 1998

Gambar-Gambar Terpilih

Gambar-Gambar Terpilih