Lawatan ke Ladang Ternakan Kambing BOER, Australia

Monday, June 9, 2008 ·

Seperti kelazimannya pada setiap tahun pihak pengurusan COREJUTA Sdn Bhd akan mengadakan pemeriksaan ternakan haiwan ke Australia seperti mana yang tersurat dalam kontrak jabatan. Tujuan pemeriksaan ialah untuk mempastikan ternakan yang dibekalkan mengikut justifikasi yang telah ditetapkan.
Pada tanggal 29 Mei 2008, kami telah menuju ke Ladang Ternakan Kambing BOER yang terletak di Miles, Brisbane Australia. Perjalanan menuju ke ladang berkenaan mengambil masa kira-kira 5 jam lebih. Setiba rombongan kami di ladang tersebut, kami disambut mesra oleh pemilik ladang bersama isteri beliau. Antara ahli rombongan kami terdiri daripada Datu Basrun, General Manager KPD dan Sdra Willibroad, Group Manager (Livestock) KPD.
Apabila melihat ternakan yang telah kami tempah sebelum ini, telah diletakkan di satu fedlot yang berasingan, siap sedia untuk diperiksa, berada dalam keadaan yang sihat, membuatkan keletihan semasa dalam perjalanan menuju ke ladang tersebut telah hilang.
Semasa kami berada di ladang tersebut, keadaan ladang agak becak, akibat hujan yang telah turun sebelum ini, membuatkan pergerakkan kami untuk meneliti secara terperinci keadaan kambing agak terbatas. Walau bagaimanapun, kami gahkan juga keazaman kami untuk memeriksa ternakan tersebut, alhamdullillah kesemua ternakan tersebut berada dalam keadaan "tip top condition".
Keesokkan paginya, kami sekali lagi dibawa ke ladang berkenaan. Cuaca tenang tetapi agak sejuk. Ketika itu kami berkesempatan melihat kesemua ternakan kambing termasuk bebiri yang terdapat di ladang berkenaan dan bagaimana mereka mengendalikan proses pemilihan ternakan mengikut kehendak pelenggan dan sebagainya. Setelah kami benar-benar berpuas hati dengan ternakan yang dibekalkan, kami meninggalkan ladang dengan satu kepuasan iaitu ternakan yang dibekalkan memang memenuhi kriteria jabatan.
Pada 4 Jun 2008 yang lalu, COREJUTA Sdn Bhd telah melakar sejarahnya tersendiri, apabila ternakan yang telah kami periksa di OZ telah selamat tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu (KKIA) dengan menaiki pesawat khas (chartered flight) daripada Brisbane, Australia. Turut berada di KKIA, Dtk Ag Sahak, Pengarah Haiwan dan Perusahaan Ternak Sabah berserta dengan beberapa pegawai kanan jabatan serta Datu Basrun GM KPD. Setelah proses diklirasi dengan Jab. Kastam, MAS Kargo & MAB selasai, kesemua ternakan tersebut dihantar ke MCC Penampang. Team COREJUTA Sdn Bhd berada di MCC Penampang sehingga jam 5 pagi keesokkannya.

0 comments:

About this blog

Wawasan dua puluh dua puluh,Satu pandangan jauh,Bukan impian malah kenyataan,Bersama kita jayakan...Berkibar terus oh benderaku,Kau kan kujunjung sepanjang waktu,Harumlah nama negara yang tercinta,Padamu tempat taat dan setia...Mari kita sambut seruan,Hadapi segala cubaan,Bangun bangsaku,Kita bersatu,Bersama mara hadapan.

Followers

Perlukah persempadanan baru kawasan Pilihanraya P.183 Beluran

Apakah lagi cadangan anda untuk memajukan Beluran

Perlukah Beluran mempunyai perkhidmatan Bank tetap?

Indiana Institute of Technology,IN USA

Indiana Institute of Technology,IN USA
Graduation Day December 1998

Gambar-Gambar Terpilih

Gambar-Gambar Terpilih