Aktiviti Anjuran Badan Dakwah Beluran

Thursday, April 3, 2008 ·

Sejak dilantik sebagai Timbalan Pengerusi Badan Dakwah Beluran, saya telah merencanakan beberapa acara keagamaan, seperti majlis berbuka puasa dan sholat sunat terawih di beberapa buah masjid/surau di kariah Labuk/Sugut, Beluran ( ada di antara distinasi yang dituju, terpaksa menggunakan bot laju...bayangkan bila balik ke Beluran, terpaksa meredah lautan yang bergelora dalam keadaan gelap gelita ). Disamping majlis berbuka puasa dan sholat sunat terawih, Badan Dakwah Beluran juga telah menghulurkan bantuan seadanya kepada fakir miskin, ibu tunggal, saudara baru dan juga anak-anak yatim. Di sepanjang bulan Ramadhan Al Mubarak juga, Badan Dakwah Beluran ada menjemput penceramah dari Kuala Lumpur, untuk memberikan ceramah agama kepada para muslimin dan muslimat di daerah Beluran.
Acara Qurban juga tidak ketinggalan dalam taqwim Badan Dakwah. Walaupun dalam keadaan hujan lebat, namun acara Qurban tetap dilaksanakan. Seramai lebih kurang 200 keluarga telah menerima agihan daging qurban. Ini membuktikan betapa komitednya Badan Dakwah Beluran dalam menegakkan syiar islamiah di daerah Beluran.
Beberapa siri ceramah keagamaan dan penganjuran seminar telah diadakan. Antaranya Kefahaman Islam Hadhari, Pengurusan Jenazah dan banyak lagi.....Badan Dakwah Beluran juga telah berjaya mengangkat martabat daerah Beluran, apabila buat pertama kalinya kumpulan nasyid El New Sahara muncul juara dalam Pertandingan Nasyid Peringkat Daerah Sandakan.


0 comments:

About this blog

Wawasan dua puluh dua puluh,Satu pandangan jauh,Bukan impian malah kenyataan,Bersama kita jayakan...Berkibar terus oh benderaku,Kau kan kujunjung sepanjang waktu,Harumlah nama negara yang tercinta,Padamu tempat taat dan setia...Mari kita sambut seruan,Hadapi segala cubaan,Bangun bangsaku,Kita bersatu,Bersama mara hadapan.

Followers

Perlukah persempadanan baru kawasan Pilihanraya P.183 Beluran

Apakah lagi cadangan anda untuk memajukan Beluran

Perlukah Beluran mempunyai perkhidmatan Bank tetap?

Indiana Institute of Technology,IN USA

Indiana Institute of Technology,IN USA
Graduation Day December 1998

Gambar-Gambar Terpilih

Gambar-Gambar Terpilih